fbpx

Gårdstillverkning i Kvarnå

Bär blandas med vatten och sätts i direkt solljus. Efter ett par veckor silas bären bort och socker tillsätts för att starta jäsningsprocessen. Slutprodukten är en ofiltrerad bärvinäger med rik smak av bär. Sedan buteljeras den för hand och märks med årgång och det fat flaskan härstammar från.


Tillverkningsprocessen

Direkt när bären levererats blandas de med vatten i en damejeanne och sätts i solljus för att lakas ur. Efter ett par veckor silas bären bort och vi tillsätter socker för att starta jäsningsprocessen. Under jäsningen står blandningen i damejeanner med så kallad jäskork så att gas som bildas i flaskan kan sippra ut men inget syre kommer in i flaskan. Denna typ av jäsningsprocess kräver mycket solljus samt färska bär. Efter att sockret har tillsatts så står det blivande vinet i vårt härliga orangeriefönster i ungefär två månader för att jäsa till blåbärs- och lingonvin.

Genom provsmakning avgörs när vinet är färdigt. Därefter öppnas kärlen och förflyttas till vinägerrummet där de får stå mörkt, varmt och exponerade för syre. Vi tycker att den bästa och smakrikaste vinägern kommer från en självinducerad jäsningsprocess. Detta innebär att vår vinäger tar upp till åtta månader att jäsa från vin till färdig vinäger och vi får då en otroligt smakrik produkt. När vinägern är färdig för buteljering avgörs precis som övriga delar av processen genom provsmakning.

Efter att vinägern är färdigjäst så buteljerar vi den för hand och märker med årgång och vilket fat/damejeanne flaskan härstammar från, vilket anges med batchnummer på varje flaska. Varje flaska kontrolleras slutligen av den som buteljerar, vilken sedan märker flaskan med sina initialer. Allt för att säkerställa att varan är av högsta kvalitet.

Slutprodukten är en ofiltrerad bärvinäger med rik smak av skogens bär. Att den är ofiltrerad kan ge viss utfällning i flaskan efter en tids lagring. Det är också vanligt förekommande med skira slöjor i flaskan, dessa kan finnas med vid köp eller dyka upp efter ett tag. Detta är helt naturligt och påverkar inte produktens kvalitet utan kan ses som en kvalitetsstämpel på att produkten fått behålla alla de smakrika restämnen som i industriellt tillverkad vinäger filtreras bort.

Din varukorg