fbpx

Råvaror direkt från naturen

Bär, vatten och socker. Tre råvaror som är helt avgörande för att framställa vår fina vinäger.

Råvaror

Bär, Vatten och socker. Tre råvaror som är avgörande för att få fram vår fina vinäger. De allra viktigaste råvaror är blåbär och lingon. För att framställa en vinäger av hög kvalitet krävs bär av högsta kvalitet. De köper vi direkt ifrån lokala bärplockare i västra Ångermanland som vi vet levererar fina välrensade bär som plockats i hink så att de behåller sin saft. Bärens sötma, storlek och smakrikhet är kopplat till vädret under tillväxtperioden vilket gör att produktionen behöver anpassas efter säsongen skörd.

Detta innebär en extra utmaning i en process som mer styrs av smaksinnet än exakta mått och ger en levande produkt där man kan känna variationer i smak beroende av årgång.

Vattnet kommer från Kvarnås egna källa inte långt ifrån våra produktionslokaler och är helt fritt från desinfektionsämnen som tillexempel klor. Avsaknaden av desinfektionsämnen är till stor fördel vid vinägerjäsning enligt de principer vi arbetar efter; en metod som kallas spontanjäsning. Denna process innebär att vi, till skillnad från många andra vinägerproducenter, varken tillsätter bakterier eller syre för att påskynda processen utan låter vinägern mogna fram.

Sockret är den råvara vi inte har möjlighet att köpa in lokalt men vi använder oss alltid av svenskt socker i vår produktion.

Din varukorg